Четверг, 25.04.2024, 01:33
Котовск - Бирзула
Главная Регистрация Вход
Приветствую Вас, Гость · RSS
Форма входа
Меню сайта
Категории раздела
Форпост [22]
Интервью [0]
Форпост-Котовск продолжает знакомить читателей с интересными людьми нашего города. С теми людьми, чья жизнь и деятельность определяет лицо города, его экономическую, социальную и культурную жизнь. Форпост-Котовск отрывает и освещает малоизвестные жителям нашего города грани личности, таланты и увлечения широкоизвестных в городе людей.
История города [2]
Поиск
Пополнение счетов
Заработай!
 
Главная » 2012 » Октябрь » 7 » Міськвиконком
21:50
Міськвиконком
Чергове засідання виконавчого комітету.



Чергове засідання виконкому міської ради відбулось 27 вересня 2012 року. Головував на засіданні міський голова А.П. Іванов.
З доповіддю за основним питанням порядку денного “Про розвиток народної творчості в м. Котовськ ” виступила начальник управління культури міської ради Вишневська А.М. В слуханнях даного питання взяли участь: директор Центру дитячої творчості Ткач Т.М., директор Станції юних техніків Гульманова О.В., директор Станції юних натуралістів Раскола Н.Ф., т.в.о. директора краєзнавчого музею Доскач В.В., голова літературного об’єднання «Ліра» Казначеєва К.А., методист з народної творчості міського будинку культури Антонюк Л.Д., редактор газети «Слово и дело» Вихованець М.О., кореспондент газети «Из рук в руки» Лаптєва К., директор Котовського ефірного телебачення Гончарова С.Г., заступник голови молодіжного парламенту Петрова А.А.
Розвиток народної творчості в міста забезпечують міський Будинок культури, методичний центр народної творчості, центр дитячої творчості, міський краєзнавчий музей, міські громадські об’єднання міста. За період 2011- 2012 року всіма закладами проведено близько 100 заходів, націлених на підтримку та розвиток народної творчості, популяризацію народних культурних надбань, виявлення та залучення до роботи обдарованих людей міста.
Тема розвитку народної творчості була дуже актуальна для нашого міста. На протязі останніх 3-х років сумісними зусиллями закладів культури, закладів освіти, творчих об’єднань міста зроблена велика робота щодо становлення напрямків та розвитку взагалі народної творчості. Що ж об’єднує в себе народна творчість. Народна творчість – це історична основа, на якій розвивалася і розвивається світова художня культура, одна з форм суспільної свідомості і суспільної діяльності, явище соціально зумовлене. Як і інші форми суспільної діяльності і свідомості, зокрема філософія, мораль, релігія, політична, правова ідеологія, народна творчість розвивається під впливом конкретної історичної дійсності, та окремих географічних, культурних, етнічних та гендерних умов. Народна творчість включає в себе різні види художньої діяльності народу – поетичну творчість, театральне, музичне, танцювальне, декоративне, образотворче мистецтво тощо. Народна творчість існує як сукупність численних видів, жанрів, родів. Усі її види об’єднує основне – пізнання та відображення трудової діяльності людства, його історії, побуту тощо, хоча кожен із них має певні особливості функціонального призначення. Матеріалу, засобів вираження.
Розвиток народної творчості в місті забезпечують міський будинок культури, методичний центр народної творчості, центр дитячої творчості, міський краєзнавчий музей, міські громадські об’єднання міста. За період 2011-2012 року всіма закладами проведено близько 100 заходів, націлених на підтримку та розвиток народної творчості, популяризацію народних культурних надбань, виявлення та залучення до роботи обдарованих людей міста. Серед заходів: виставки робіт народних майстрів, загальноміські фестивалі «Палітра талантів», «Зірки на сцену», фестиваль для дітей з обмеженими фізичними можливостями «Джерело надії». Заклади, які забезпечують розвиток народної творчості в місті, завжди знаходяться в центрі громадського життя. В клубних закладах міста - головних осередках розвитку аматорського мистецтва та народної творчості, працює 12 художніх колективів та 9 любительських об"єднань, з них 4 - для дітей. Учасниками клубних формувань є 1500 осіб, з них 450 - дітей. Протягом року в клубних закладах проходить понад 100 культурно-освітніх та розважальних заходів, які відвідують понад 20000 осіб. В центрі дитячої творчості працює 22 гуртки народної творчості та декоративно–ужиткового мистецтва.
Протягом 2011-2012 рр. в рамках реалізації комплексних заходів щодо розвитку культури в місті, відбулося зміцнення матеріально-технічної бази клубних закладів. Зокрема, придбані сценічні костюми на суму 15.0 тис. грн., музична апаратура на суму – 40,0 тис. грн., інша сценічна техніка на суму 10.0 тис. грн..
Для глибшого усвідомлення значення розвитку народної творчості на місцевому рівні доречно нагадати про його історичне минуле. Відомо, що на території міста представлена культура переважно українського, молдавського, російського,? в основному народів, частково представлена циганська. Це обумовлено мігруванням населення при розташуванні на території міста військових частин, великих підприємств, підприємств залізниці. Саме тому народна творчість нашого краю увібрала в себе традиції цих національних культур. Та сьогодні на виставках ми пропонуємо роботи сучасної фотографії, графіті, ліплення з солоного тіста, декоративне оформлення сосудів. Українці – «хлібний» народ, що з давніх-давен вирощував ХЛІБ, уміло і з любов’ю готував тісто, а вже з нього – чого тільки уявити можна: від простого прісного книшика до пишного весільного короваю, що мав «сходити-підходити» щонайменше тричі. І дотепер страви з тіста займають чи не одне з перших місць в українській кулінарії. Існує примовка: «що не край, то свій звичай», що стосується і технології приготування хлібів, пирогів, калачів. В нашому місті теж є справжні народні майстри, які мають свої творчі традиції. Так до виставок народної творчості залучається Котовський хлібозавод, який завжди надає котовчанам свою унікальну продукцію, проводить виставки, його знають не тільки в Котовську.
В цьому році вперше відбувся «Фестиваль вареника», де всі бажаючі змогли поділитися досвідом приготування страв не тільки національної кухні, а своєї унікальної традиції, яка увібрала в себе різні національні напрямки. Вдруге в нашому місті проводилося національне свято «Вінок дружби», в якому взяли участь 150 учасників, серед них: народні майстри, творчі колективи міста. Цей захід завжди викликає не будь який інтерес із сторони мешканців міста. Його відвідують близько 1000 мешканців та гостей міста різних вікових верств населення. Цікаво, що в цьому році свої роботи представили не тільки місцеві майстри, а й з сусідніх районів.
Розвиток та підтримка майстрів народної творчості починається з відмежування роботи Міського Методичного центру народної творчості. Методичний центр народної творчості має свій окремий план роботи, та вся його діяльність направлена на розвиток народної творчості, пошук нових майстрів та передача цінного досвіду майстрів наступним поколінням. Сьогодні в ММЦНТ створено та постійно поповнюється банк даних народних майстрів який всього нараховує 75 осіб. Через засоби масової інформації, при підготовці та проведенні виставок, постійно запрошуються нові майстри народної творчості для співпраці. На базі Міського Будинку культури проведено 30 виставок декоративного ужиткового мистецтва, образотворчого мистецтва. Традиційно такі виставки починалися з проведення їх в рамках фестивалів «Ранкова зірка» та «Зоряний дощ». З 2011 року такі виставки стали проводитися при всіх загальноміських заходах. Сьогодні майстри представляють свою творчість за такими видами: фотомайстри, художники, графіка, графіті, бісероплетіння, вишивка, в’язання, макраме, різьба по дереву, розпис, писанкарство, флоромозаіка, деку паж, роботи з шпона, лялькарство, ліплення, плетіння. Всього 23 різновиди народної творчості. На базі міського будинку культури постійно працює студія за різними видами народної творчості, в межах яких народними майстрами на безкоштовній основі проводяться майстер - класи. З 2011 року впроваджено проведення майстер – класу для всіх бажаючих. Так в цьому році було проведено такий майстер – клас до Великодня. Є 2-є дітей, яких майстри відвідують на дому. Досягнення та напрацювання наших майстрів не залишилися непоміченими – в 2011 році 5 котовчан стали переможцями конкурсного відбору на присудження премії Р.Палецького, в 2012 році 2 майстри отримали 1-у премію Р. Палецького. Не можна не відмітити виставку, яка відбувається в межах святкування Дня міста. В такій виставці приймають участь майже всі майстри, які працюють на території міста. Окрім традиційних робіт у виставці приймають участь колекціонери та нумізмати.
Сьогодні народні народними промислами займаються цілі сім’ї. таких сімей у нас 22. Особисто свої сімейні роботи, такі люди можуть представити на щорічному фестивалі сімейної творчості «Палітра талантів». За висновками цього конкурсу сім’я Ткачів стала учасником Обласного фестивалю сімейної творчості в м. Одеса.
Народні промисли нерозривно пов’язані, безумовно, з українською народною піснею. Тому саме від розвитку народної творчості відбувся процес створення вокального колективу «Натхнення» та хору «Котовчанка». Ці творчі колективи ви можете бачити на всіх загальноміських заходах. На підставі клопотання міського будинку культури, у 2013 році Обласним управлінням культури та туризму Одеської облдержадміністрації планується розгляд питання про надання колективу « Натхнення» звання «народний». Саме тому сьогодні став популярним клуб за інтересами «Зустріч» та клуб вихідного дня «Дозвілля».
З 2011 року на базі міського будинку культури створений та працює хореографічний колектив, для якого придбано нові сценічні українські та російські костюми. Цей колектив представляє свою роботу на багатьох заходах міста. Його відвідають 20 дітей – старша група та 40 дітей - молодша група.
Всі майстри, учасники загальноміських заходів, які приймають участь у заходах нагороджуються цінними подарунками.
При створенні міського краєзнавчого музею була передбачена 1 виставкова зала для тимчасових експозицій. І хоча площа цієї зали невелика, але використовується вона дуже раціонально. Так на протязі року відбувається в середньому 8 виставок самобутніх народних майстрів. Постійно поповнюється колекція музею новими експонатами, які дарують саме народні майстри. Місцеві майстри передають на постійне користування свої роботи музею. Так за 2012 рік передано у власність музею роботи 7 майстрів. Міським краєзнавчим музеєм сумісно за міським будинком культури, міськими бібліотеками проводяться круглі столи з питань національної культури, її надбань та перспектив розвитку. Такі заходи відвідують різні верстви населення. Протягом 2011- 2012 року їх відвідало 700 осіб.
В місті працюють літературні об’єднання. Щорічно місцевими поетами за особисті кошти та кошти спонсорів видаються книги. Так в поточному році вийшла в світ книга місцевих авторів «Відлуння часу» та «Натхнення». Місцеві поети сумісно з школою естетичного виховання щорічно проводять цікаві тематичні заходи, серед них: вечори, присвячені творчості українських поетів та письменників, вечори-читання та багато інших. Вірші котовських авторів поставлені на музику. Так у 2007 році народився гімн міста. В 2011 році вийшла ще одна пісня нашого земляка І. Янчевського «Котовськ - Полісся». На всі загальноміські заходи залучаються представники літературних об’єднань. Окремо свою творчість вони мають змогу представити на загальноміських фестивалях родинної творчості «Палітра талантів» та фестивалі молодіжної та дитячої творчості «Зірки на сцену». Щорічно проводяться засідання літературної гостинної під час проведення Дня міста.
Сумісну роботу з поетичними об’єднаннями планують і міські бібліотеки. За окремим планом сумісної роботи міські бібліотеки протягом року проводять близько 10 заходів за участю місцевих поетів. Особливу увагу привертає до себе робота міської дитячої бібліотеки, де регулярно відбуваються творчі вечори, презентації книжок та вечори відпочинку. Протягом 1012 р. проведено 6 заходів, серед яких: літературні зустрічі, презентації книжок, вечори відпочинку. За ініціативою благочинного Котовського округу прот. О. Вадима (Єфанова) сумісно з міським Будинком культури проводяться виставки іконопису та церковного живопису майстрів Одещини. Так за минулий період 2012 року проведено 4 таких виставки, які відвідало близько 500 осіб. Планується і подальша організація таких виставок. З певними досягненнями існують і проблеми, серед них те, що в місті немає професійного народного хореографічного колективу, незрозуміла схема реальної допомоги літературним об’єднанням на предмет друку книг.
Далі виконавчим комітетом було ухвалено низку рішень в межах власних повноважень, з якими громада може ознайомитися, звернувшись до Розділу «Рішення виконкому» офіційного сайту міста.

Організаційний відділ міської ради

03.10.2012 р.
http://kotovsk-city.gov.ua/art/art_item.php?id=134
Категория: Форпост | Просмотров: 762 | Добавил: Tanechka | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Copyright MyCorp © 2024
Календарь
«  Октябрь 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Архив записей
Наш магазин
Погода
Котовск
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Наш опрос
Оцените мой сайт
Всего ответов: 133
Конструктор сайтов - uCoz