Пятница, 29.03.2024, 12:00
Котовск - Бирзула
Главная Регистрация Вход
Приветствую Вас, Гость · RSS
Форма входа
Меню сайта
Категории раздела
Форпост [22]
Интервью [0]
Форпост-Котовск продолжает знакомить читателей с интересными людьми нашего города. С теми людьми, чья жизнь и деятельность определяет лицо города, его экономическую, социальную и культурную жизнь. Форпост-Котовск отрывает и освещает малоизвестные жителям нашего города грани личности, таланты и увлечения широкоизвестных в городе людей.
История города [2]
Поиск
Пополнение счетов
Заработай!
 
Главная » 2013 » Март » 1 » Центр соціально – психологічної реабілітаці
22:02
Центр соціально – психологічної реабілітаці
Арт-терапія, як засіб соціалізації дитини в суспільство.


Внутрішній світ дитини з особливими потребами складний. Як допомогти цим дітям побачити, почути, зрозуміти та адаптуватися в навколишньому світі? У роботі з дітьми, які відвідують центр соціально – психологічної реабілітації психолог та спеціалісти з фізичної реабілітації використовують гнучкі форми та методи: арт-терапію, практичні заняття з керівником гуртка ЦДТ, спеціалістами СЮТ, СЮН, міської дитячої бібліотеки.

Досить потужним чинником для «запуску» рухової діяльності може стати потреба дитини в самовиявленні, самоствердженні, для реалізації якої діти широко використовують творчість. Тому серед сучасних можливостей подальшого удосконалення реабілітаційних технологій належна увага надається арт-терапії.

Арт-терапія - спеціалізована форма психотерапії, заснована на заняттях мистецтвом і будь-якої творчої діяльності з введенням елементів психодіагностики та психокорекції для досягнення позитивних змін в інтелектуальному, соціальному, емоційному і особистісному розвитку дитини. Арт-терапія надає дитині можливість програвати, переживати, усвідомлювати будь-яку проблему найбільш зручним для психіки дитини способом.

В даний час арт-терапія в широкому розумінні включає в себе: власне арт-терапію (візуальні види мистецтва), ізотерапію (лікувальний вплив засобами образотворчого мистецтва: малюванням, ліпленням, декоративно-прикладним мистецтвом та ін), бібліотерапію (лікувальний вплив читанням), іммаготерапію (лікувальний вплив через образ, театралізацію), музикотерапію (лікувальний вплив через сприйняття музики), вокалотерапію (лікування співом), кінезітерапію (танцетерапію, корекційну ритміку - лікувальний вплив рухами). Сутність арт-терапії проявляється в реконструкції психо-травмуючої ситуації за допомогою художньо-творчої діяльності, виведенні переживань, пов'язаних з нею, у зовнішню форму через продукт художньої діяльності, а також створенні нових позитивних переживань, народженні креативних потреб і способів їх задоволення.

Протягом січня – лютого 2013 року спеціалістами центру соціально – психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями проведено групову роботу згідно плану:

03.01.2013 р. проведено практичне заняття спільно із спеціалістами СЮТ «Майстерня Діда Мороза». Метою цього заняття було навчити дітей спостерігати та відтворювати зимовий пейзаж.

14.01.2013 р. проведено групове заняття з арт-терапії на тему «Зимова казка», яке передбачало покращення настрою вихованців, корекцію розвитку спостережливості, уваги, пам’яті, дрібної моторики.

21.01.2013 р. проведено заняття «Зима - Білосніжка» з використанням мульттерапії, муз терапії. Метою цього заняття було розширити знання дітей про зимові свята, про зміни у природі, диких тварин, пташок.

11.02.2013 року психологом Петриченко Г.Б. центру соціально–психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями підготовлено та проведено заняття з арт-терапії на тему «Пробудження». Дане заняття проводилось з метою досягнення згрупування різновікових та різнодіагностичних груп дітей, покращення розвитку просторової уяви та дрібної і загальної моторики, а також покращення емоційно вольового фону кожної дитини окремо та групи в цілому.



У результаті проведення групової роботи та індивідуальних занять згідно індивідуального плану реабілітації діти стають більш розкутими, при цьому у них корегуються порушені психічні та фізичні функції.

Згідно індивідуальних програм реабілітації спеціалісти центру (вчитель - реабілітолог, психолог, масажист, медична сестра, соціальний педагог, вихователь соціальний по роботі з дітьми) надавали безкоштовні соціально – педагогічні, соціально - медичні, інформаційні послуги та послуги з фізичної реабілітації, проводили корекцію психологічного стану та поведінки у повсякденному житті, індивідуальну арт - терапію, розвивали соціально – побутові навички.

25.02.2013 року підготовлено та проведено вчителем – реабілітологом Нуштайкіною Н.Ф. спільний захід «Стрітенська свічечка» із залученням спеціалістів міської дитячої бібліотеки. Метою проведення цього заходу було знайомство вихованців ЦСПР з народним святом «Стрітення», із традиціями українського народу.



Завідувач центру соціально-психологічної

реабілітації дітей та молоді з функціональними

обмеженнями Н.Г. Шалашна



http://forpost-kotovsk.at.ua/publ/novini_forpostu/art_terapija_jak_zasib_socializaciji_ditini_v_suspilstvo/34-1-0-1253
Просмотров: 704 | Добавил: Tanechka | Рейтинг: 5.0/2
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Copyright MyCorp © 2024
Календарь
«  Март 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Архив записей
Наш магазин
Погода
Котовск
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Наш опрос
Оцените мой сайт
Всего ответов: 133
Конструктор сайтов - uCoz